CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE LA SAGRERA
INICI | BARRI | ACTUALITAT | CARRERS | HISTÒRIA | ARTICLES | IMATGES
Està situat entre el carrer Portugal i la Plaça Masadas, a partir de la qual s’anomena carrer de Jaume Juliana.
Segons la Guia de Sant Martí de Provençals del 1888, un tram del traçat actual formava part del carrer de Santa Eulàlia. El 20 d'abril del 1897, es va agregar Sant Martí a Barcelona i, per tal d'evitar duplicitats en el nomenclàtor dels carrers, passà a dir-se carrer de Llobregat, fins que el 19 de novembre de 1929 prengué la denominació actual de Cortit.
Al "Diccionari Nomenclàtor de les Vies Públiques de Barcelona" d'en Jesús Portavella, s'hi troba la següent explicació d'aquest nom:
Important llinatge català originari del nucli de Gra, ajuntament de Florejacs (La Segarra). Mossèn Joan Cortit, cavaller dels segles XIV i XV. A la primavera de 1413, Jaume II, comte d'Urgell anomenat “el Dissortat", es rebel·là contra Ferran de Trastàmara. El cavaller Joan Cortit fou col·laborador seu. Un cop dominada la revolta el 31 d'octubre de 1414, fou interrogat en el procés contra Jaume II, davant el vice-canceller Bernat de Gualbes. Aquest carrer fou obert en els terrenys que foren en part propietat d'en Joan Antoni de Peguera i de Miquela de Borràs a principis del segle XIX, i més tard de Joan B. de Ros i de Molins, i part en els de Pacià Masadas. La versió que es tenia era que es tractava d'una família de propietaris de l'indret. Donada la documentació consultada a l'abast, aquest extrem no ha pogut ésser confirmat.
L'illa compresa entre els carrers Cortit, Pacífic, Monlau i la placa Masadas, va estar ocupada per una fàbrica dedicada a l'elaboració de cotó filat i de peces per a manufacturar-lo, obra de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver, que es va construir entre els anys 1906 i 1907 per encàrrec de la família Canals. Aquesta empresa va girar amb diferents noms: “Tarrats i Canals, Societat en Comandita”, “Josep Oriol Canals i Cía.”, “Viuda de Josep Oriol Canals i Cía.”, “Algodonera Canals S.A.”, encara que popularment es coneixia amb el nom de Can Mestres. Va acabar la seva activitat a mitjans dels anys 50 i encara resta dempeus una part de la seva façana que s'ha respectat en la construcció d’habitatges al carrer Monlau.
Centre de Documentació de la Sagrera
C/ Hondures 28 - Espai 30 - 08027 - Barcelona - Email: info@cendoclasagrera.com