CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE LA SAGRERA Logo Centre de Documentaci├│ de la Sagrera.


INICI | BARRI | ACTUALITAT | CARRERS | HISTÒRIA | ARTICLES | IMATGES | ENLLAÇOSAquells carrers, aquells noms

El carrer de Coello (actual carrer de Sant Antoni Maria Claret)

Per què les cases més antigues del passatge de Coello tenen una doble numeració, l'actual i una de prèvia al voltant del número 600?


Doble numeració encara visible a algunes cases del passatge de Coello.

Doble numeració encara visible
a algunes cases del passatge Coello.
Foto: Centre Documentació la Sagrera

La història dels noms dels carrers de Barcelona és tortuosa. L'annexió dels pobles del seu pla a finals del segle XIX va comportar una allau de noms repetits, fins a cinc o sis vegades, que va tardar-se decennis a ser afrontada i solucionada, si més no en bona part. L'impacte polític en el nomenclàtor barceloní va ser important durant la II República, el Franquisme i la democràcia municipal sorgida de les eleccions de l'any 1979. En la majoria dels casos als arxius municipals no hi ha constància de les raons per les quals s'assigna un nom a un carrer i la informació del propi nomenclàtor de vegades és incomplerta quan no errònia.

En aquest galimaties la història que segueix és mÚs fruit de les deduccions de les dades que de les pròpies dades de què es disposa.

Hi ha una parella de vies sagrerenques amb una evolució interrelacionada dels seus noms quan es varen crear: l'actual carrer de Sant Antoni Maria Claret i el passatge de Coello.

En comenšar el segle XX es va obrir la via del carrer de Coello (ara Sant Antoni Mª Claret) a través dels camps de la casa dels missioners claretians, situada a la cruïlla de la nova via amb el carrer Nàpols.


Doble numeració al passatge de Coello a la dècada de 1980.

Doble numeració al passatge Coello
dècada de 1980.
Foto: Centre Documentació la Sagrera

Des de l'any 1926 s'anomenà carrer de Coello, aparentment en honor de Claudio Coello, pintor madrileny del segle XVII, però a partir d'aleshores el seu nom seguiria el procés de canonització d'Antoni Mª Claret, fundador dels missioners i missioneres claretians els terrenys dels quals creuava:


El fervor anticlerical de la II República va fer que s'anomenés carrer de la Mutualitat entre el 1933 i el final de la Guerra Civil.

Al mateix temps s'anava construint una via paral·lela a banda de muntanya, entre els actuals carrers d'Hondures i de Garcilaso, que adoptà el mateix nom de carrer de Coello, i que l'any 1933 es veié rebaixat a la categoria de passatge.

Tot i això tots dos carrers varen mantenir una numeració continuada fruit d'anomenar-se de la mateixa manera, de manera que la de l'actual passatge de Coello era la continuació de la de l'antic carrer de Coello (Pare Claret), una conseqüència d'haver coexistit durant alguns anys amb el mateix nom. Encara algunes cases del passatge mostren la numeració antiga i una de nova establerta a principi de la dècada de 1970.

Aquesta duplicitat de noms no era rara en zones com la Sagrera on el projecte del Pla Cerdà xocava amb carrers ja existents. Així per exemple el carrer d'Hondures es va anomenar carrer de Fluvià 2n tram i el carrer de Costa Rica carrer de Provençals 2n tram.Centre de Documentació de la Sagrera
C/ Hondures 28-30 - Espai 30 - 08027 - Barcelona - Email: info@cendoclasagrera.com